Подели

Врућа тема у региону јесу протести у Црној Гори, гдје се назире озбиљан уплив Русије. Кораћ у интервјуу за „Дневни аваз“ објашњава како он гледа на догађаје у Црној Гори.

„Показује се да на протестима у Црној Гори учествује само дeо опозиције и то, практично, води Нова српска демократија Андрије Мандића, којег ословљавају четничким војводом, што довољно говори о његовом политичком програму. Оне су биле врло агресивне, али је занимљива реторика на протестима. Уобичајене пароле из региона против корупције, незапослености, лоше приватизације… на крају су се свеле на једну, а то је „не у НАТО“ „, казао је Кораћ.

По њему је занимљиво да Амбасада Русије у три дана даје два саопштења у којима директно подржава те захтеве да се не иде у НАТО.

„То је сасвим сигурно најдиректније мешање у унутрашње послове Црне Горе. То је била јасна порука да Русија стоји иза тих захтева да се не уђе у НАТО. Врло је још занимљиво да је на протестима говорио митрополит Амфилохије Радовић, који је експлицитно против европских интеграција и уласка у НАТО. То показује да је ту једна синхрона акција Русије, СПЦ-а у Црној Гори да се по сваку цену спречи улазак Црне Горе у НАТО, јер би се створила криза власти. Идеја је, изгледа, била да демонстранти насилно уђу у парламент и да се направи ванредно стање, након чега се те одлуке не би могле донети. Русија у овом тренутку у региону игра велику игру, геостратешку, не само да Црна Гора не уђе у НАТО него ни БиХ због противљења РС, Македонија због противљења Грчке, као и Србија која има прокламовану војну неутралност“, оцијенио је Кораћ.

Очигледно је тврди он, да је Русија много агресивнија у региону.

„Није посебно заинтересована за овај регион, али игра велике геостратешке игре са Западом и НАТО-ом. Изгледа да ће по хиљадити пут мали балкански народи испасти жртве великих сила, у овом случају Русије, на Балкану“, истакао је Кораћ.