Подели

Могуће несреће и грешке у прорачунима у планирању операција, могле би да доведу до несагледиве трагедије, будући да обе врсте оружја не служе за борбу против исламиста на земљи, упозорава амерички магазин.

Шест авиона Ф-15Ц, који служе за борбу са противничким летелицама, стигли су у Турску на захтев Анкаре како би се обезбедио турски ваздушни простор, саопштила је америчка авијација. Иако се у саопштењу додаје да ће авиони служити као пратња патролама у турском ваздушном простору, велика је шанса да ће штитити летeлице САД које бомбардују положаје Исламске државе у Сирији, истиче се у тексту Тајма.

Руски генерал је рекао да ће у Сирију бити послат противавионски ракетни систем, како би се предупредила свака врста претње.

Амерички магазин упозорава да највише забрињава чињеница да те две врсте оружја не служе за борбу против исламиста. Док је руска ваздушна моћ усмерена ка западној Сирији, амерички бомбардери су концентрисани на север и исток земље.

Тајм сматра да би могуће несреће и грешке у прорачунима у планирању операција, могле да доведу до несагледиве трагедије.

Одлука америчке морнарице да обори ирански путнички авион 1988. године довела је до губитка 290 живота, само је један од таквих примера. Такође, једна од трагичних грешака америчке авијације било је и уништавање пара борбених хеликоптера „црни соко“ у Ираку 1994, када је погинуло 26 људи.

Амерички председник Барак Обама обећао је прошлог месеца да САД и Русија неће ратовати због Сирије. Ако је то случај, било би мудрије држати такво оружје код куће, закључује магазин Тајм.