Подели

ОФАНЗИВА Руски фронт хара Србијом

Русија је у Србији кренула у жестоку политичку, економску и медијску офанзиву, али и у НВО сектору, са циљем да ослаби утицај Запада.

Док је ЕУ забављена проблемима са избегличком кризом, а у јавности се стиче утисак да постоје и нови услови за Србију око Косова, Владимир Путин гази крупним кораком.

Поред познатих снажних веза у политици и економији, Русија све више улаже у медије и невладине организације на територији Србије. Покрећу се часописи и портали, попут „Руске речи“ и „Спутњика“, организују се конференције на којима говоре противници ЕУ, финансирају се проруске НВО, а државне фондације попут „Горчакова“ су све активније.

Обрачун међу НВО

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар који је активан у више проруских НВО, каже, међутим, да утицај Москве у Србији још није довољно јак.

– Русија, за разлику од Запада, нема утицаја на медије и НВО у Србији, већ многи то мешају са наклоњеношћу појединаца Русији. И то што нема тог утицаја је њен највећи недостатак. Рецимо, утицај на НВО се шири тако што имате фондове који нису тајни, попут ЕУ и њених земаља. За нас би било добро да Русија такође има те званичне фондове из којих би се финансирали пројекти НВО сектора у Србији – каже Анђелковић за „Блиц“.

С друге стране, Јелена Милић, директорка Центра за евроатлантске студије, сматра да Русија и те како шири своју “меку моћ” у Србији.

– Имају новинску агенцију “Спутњик”, чије материјале нашироко преносе све продржавне ТВ и новине. Притом, уколико одете на сајт било које отворено путиновске НВО, нигде нећете успети да нађете донаторе. Дакле, ем крију финансијере, ем је све што раде то да шире Путинову пропаганду – каже за “Блиц” Милићева.

Путинов приоритет
Протеклог викенда, у српским медијима су људи из Москве били врло присутни.

– Владимир Путин сматра Србију за приоритетну државу спољне политике Москве – рекао је Алек­сеј Пушков, председник Спољнополитичког комитета руске Ду­ме.

Како је истакао, “Русија има посебан однос према Србији”, а Путин никада досад није одбио да је подржи.

Јелена Гускова из Руске академије наука тек није бирала речи усхићења:

– Верујем да ће Руси и Срби спасти свет! Србија је наш јединствен пријатељ. Најискренији. Наш брат – рекла је Гускова, као и да су се односи две државе “вратили у свој прави колосек”.

Утицај Русије 

КОМЕНТАР РУСКОГ ЕКСПРЕСА

Тешко је замерити одређеним аналитичарима који су створили сопствену реалност у којој већ дуго живе.  У тој реалности нема места за сопствена убеђења и вредности.  У њој постоји само газда коме треба служити. Руски Експрес је Д.О.О. регистрован у Републици Србији и бави се комерцијалном делатношћу, сагласно свом Уставу.

Политика:
Поред сталне подршке Србији око Косова, Русија је лобирала против уласка Приштине у Унеско, а у СБ УН ставила је вето на британски предлог резолуције о геноциду у Сребреници.

Економија:
Русија нам је и даље главни партнер у енергетици, даје огромне кредите за железницу, од Москве зависи извоз “Фијата” у тај део света, хоћемо да купимо руско наоружање и да им извозимо храну.

Медији:
Почели су да излазе часопис “Руска реч” и његово онлајн издање, руски државни медиј “Спутњик” покренуо је онлајн радио-станицу и портал. Руси су хтели да купе Студио Б и Б92, али без успеха.

НВО:
У протеклих годину дана се развила мрежа проруских фондација и невладиних организација – Достојанство, Горчаков, Руски експрес, Форум за одговорну политику, Видовдан, Центар за међународну сарадњу…