Подели

Русија је једина земља на свету са нуклеараним способностима да уништи САД, што је чини егзистенцијалном претњом, казао је Мили публици на Првом самиту одбране у Вашингтону, преноси Раша тудеј.

Недавним понашањем, Русија је показала да ће бити спремна да користи такво наоружање, додао је генерал, мислећи на недавне војне вежбе и патроле авиона, напомињући да Русија од 2008. године крши „весфалски поредак“, „инвазијама на суверене земље.“

Ако то звучи познато, то је зато што је Мили користио исте фразе у јулу пред Сенатом, током потврде постављења, а једина разлика је што је тада носио плаву униформу, а овом приликом је изабрао маскирну, прецизира Раша тудеј.

Додаје се да та фраза чак и није његова, јер је две недеље пре постављена Милија исто то изговорио у Сенату председник заједничког штаба Џосеф Данфорд приликом свог именовања.

„Руски медведи нас гледају изблиза“, додао је Мили. На питање да ли то значи да Русију треба третирати као непријатеља, а не партнера, Мили се повукао, позивајући се на „снагу и равнотежу приступа“, што је, како је навео, тренутна политика САД.

Дипломтија је мало нијансиранија од бинарног прорачуна, нагласио је он, додајући да руска „агресија“ треба да се бори против санкција и позициониранаја НАТО-а, а САД треба са Русијом да сарађују на питањима од заједничког интереса, као што је нуклеарни споразум са Ираном.