Подели

По повратку из Сирије Мирослав Лазански је гостовао на ТВ Пинк3,  где је говорио о свом боравку на сиријском ратишту.

На питање новинара шта се конкретно дешава на ратишту у Сирији, Лазански одговара:

-Руска авијација одрађује посао из ваздуха. Стотине и стотине циљева су већ унуштили, на неки начин су потпуно девалвирали борбену моћ Исламске државе, што поставља логичко питање где су били Американци годину дана кад кажу да су бомбардовали. Шта су бомбардовали? С друге стране тај 7. октобар 2015. године и прва борбена реална употреба руских крстарећих ракета је једна геополитичка прекретница у свету. Руси су показали да као и Американци могу да гађају са крстарећим ракетама циљеве преко 1500 километара. Има чак и података да та руска ракета „калибар“ може да диосегне и до 4500 километара – каже Лазански.

Он тврди да су САД фингирале нападе не Исламску државу, а да ратни капацитети те терористичке организације нису биле уништени. Лазански такође каже да САД и Турска дозвољавају да Исламска држава тргује нафтом преко турске луке.

Затим је објаснио да Исламска држава преко турске луке Џејхан продаје ирачку нафту по цени мањој од 30 долара, а да САД то толерише јер се тиме обара цена нафте и наноси штета руској економији.

– Исламска држава дневно преко Турске продаје нафту у вредности од 15 милиона долара – тврди Лазански.

Он је такође поставио питање одакле Исламској држави амерички системи ТОВ које нису могли да заробе ни од сиријске ни од ирачке војске. Лазански је објаснио да је јасно да су терористима то доставили или Американци или неки од савезника САД.

Причао је и о мерама безбедности које руски војници примењују у заштити својих војних база у Сирији. Он каже да се Руси смеју на приче о Америчким нападима на Исламску државу јер је јасно да нису уништавали терористе.