Бранко Луковац: Русија може покушати да спречи позив Црној Гори за чланство...

Бранко Луковац: Русија може покушати да спречи позив Црној Гори за чланство у НАТО

ПОДГОРИЦА - Ангажовање Русије у вези са недавним протестима у Подгорици директно је повезано са планираним децембарским министарским састанком НАТО-а, на којем се очекује консенсус за упућивање позива Црној Гори за чланство у Алијанси, сматра бивши шеф црногорске дипломатије Бранко Луковац.

Подели
Бранко Луковац: Русија може покушати да спречи позив Црној Гори за чланство у НАТО

„Не бих искључио ни нове дипломатске и политичке кораке, којим би се покушало утицати, како на политичке односе у Црној Гори, тако и на НАТО и његове чланице, да се спречи или избегне доношење такве одлуке“, казао је Луковац агенцији МИНА.

Према његовим речима, нема сумње да односи Црне Горе и Русије, који имају дугу традицију, трпе већ неко време, а сада још додатно, због најновије ескалације оптужби и полемике у вези опредељења Црне Горе да буде део евроатлантских интеграција и, у вези са тим, окончања протеста Демократског фронта (ДФ).

Он сматра да је већ раније, поводом посете премијера Мила Ђукановића САД-у, јавно реаговање Москве на јасно исказано опређељење Црне Горе да буде део евроатлантских интеграција, било неуобичајено оштро.

Луковац је оценио да никако није у интересу Црне Горе даље заоштравање односа са Русијом, „без сумње једном од највећих сила и најважнијих чинилаца међународних односа“.

Црногорска дипломатија би, како је навео, сада морала показати иницијативу за организовање сусрета на високом нивоу, како би се превазишле присутне разлике и тешкоће и дао подстрек даљем развоју односа.