Подели

Уредник портала ИН4С Гојко Раичевић изјавио је да пребијање, иживљавање и мучење демонстраната у Подгорици говори да се ради о добро планираном пројекту државног врха, како се слични протести више не би понављали.

Јединице које су учествовале у разбијању протеста биле су састављене од креатура криминогеног изгледа, без обележје и значки, што указује да се не ради о регуларним полицијским јединицама.

„Уколико се настави ово ћутање министра полиције сматрамо саучесништвом у злочину“, изјавио је Раичевић, који је позвао своје колеге и медије из Србије да помније прате збивања у Црној Гори.

Режим је схватио да је паралисан мирним протестима и зато је одлучио да их разбије

Председник огранка Матице Српске у Црној Гори Владимир Божовић рекао је да се на постојећим снимцима на јутјубу не може видети највећи део онога што се дешавало у Подгорици.

Сви учесници протеста су подвргнути медијској кампањи страха, како се нико не би усудио да поново учествује у демонстрацијама. Полиција и режимски медији у Црној Гори данима узимају и објављују фотографије учесника протеста и стављају их на црну листу.

Мирни протести, који су у Подгорици трајали свакодневно од 27. септембра променили су дотадашњу концепцију борбе против власти. Уместо импулсивности и брзе реакције у први план су изашли упорност и истрајност у грађанској непослушности, што је изнедило режим, изјавио је Божовић.

Стару пропагадну режимских медија, поткопале су друштвене мреже и интернет, који су омогућили демократскији приступ разматрању демонстрација. Блогери и аналитичари почели су да се идентификују са протестима.

Режим је схватио да је паралисан због мирних протеста и да је бина испред Скупштине постала централно место политичких дешавања у Црној Гори. Стога је одлучио да се на најбруталнији начин обрачуна са протестима.

Божовић: Поред медија и полиције, употребили и криминалце; Срби у ЦГ под режимом апартхејда

У гушењу протеста, поред медија и регуларне полиције, учествовали су и криминалци и осуђеници, обучени у полицијске комбинезоне. Ради се о своврском феудално-киминалном картелу, рекао је Божовић и посетио да сусвојевремено и припадници Земунског клана имали значке и легитимације црногрске „Агенције за националну безбиједност“.

Божовић је подсетио да се српски народ и српска језичка заједница у Црној Гори, по свим статистикама, налазе под бруталном дискриминацијом и, такорећи, под стањем апартхејда. Он је изразио наду да ће нова политичка реалност у ЦГ донети релаксацију и побољшање положаја српске језичке и верске заједнице у тој земљи.

Раковић: Ђукановић се спрема за коначан ударац на Српску православну цркву у Црној Гори

Др Александар Раковић говорио је о намери црногорског режима да се обрачуна са Српском православном црквом у Црној Гори, као и са српским историјским идентитетом.

Раковић је подсетио да конвертит има морбидну жељу да се обрачуна са народом из којег је потекао, наводећи као пример усташе из Западне Херцеговине у Другом светском рату.

Ђукановићев режим је припремио нови закон о верским заједницама, који треба још да се усвоји у Скупштини. По том закону, Српска православна црква се не може звати Српска православна црква. Забрањује се свака институционална веза са Београдом и са Српском патријаршијом, која на том простору функционише од свог настанка.

Забрањено је коришћење епитета српски, као и коришћење било каквих симбола, који асоцирају на другу државу – што значи да се забрањује народна тробојка, четири оцила и сви други симболи који асоцирају на српски идентитет.

Такође, закон предвиђа забрану коришћења свих храмова СПЦ, саграђених пре 1918. и режим се спрема да одузме те храмове СПЦ и уступи их на коришћење Мирашу Дедеићу. Предвиђено је чак и одузимање храмова који су изграђени у време Немањића!

„Ја знам да ће се верници Српске православне цркве против овога борити, и да ће бити спремни својим телима да бране храмове. Исто тако знам да је режим спреман на употребу најбруталније силе, укључујући и бацање сузавца у храмове, како би спровео своје интересе, немојте имати илузије да неће“, изјавио је Раковић.

Вукадиновић: Ђукановић агресивном антируском реториком покушава да поврати наклост западних центара моћи 

Уредник НСПМ Ђорђе Вукадиновић изјавио је да је ова конференција само мало враћање дуга, који Србија и српска јавност имају према својим сународницима у Црној Гори, чија борба је претходних недеља била игнорисана од стране овдађњих медијских и политичких елита.

Он је поставио питање зашто је режим, после 20 дана мирних протеста, имао потребу да их силом растури, поготово ако су протести, према тврдњама режимских медија, били безначајни и ни на који начин нису могли да угрозе режим.

Могуће да су постали нервозни и да се црв сумње у стабилност режима почео увлачити и у њихове редове.

Друго, поставља се питање зашто је Ђукановићу било толико стало да окриви Москву и Београд, нарочито Москву, као „инспираторе и организаторе протеста“ и то прелазећи границе свих дипломатских кодекса. То би било необично и да је реч о некој мањој земљи, а камоли о великој сили и вишевековом савезнику Црне Горе као што је Русија. Иако  је Москва у два наврата издала доста диплометска, али према власти у Подгорици ипак јасно критичка саопштења, реакција режима била крајње нетактична, примитивна и екстремна.

По Вукадиновићу, циљ Ђукановића је вероватно био да, овом екстремном антируском реториком, накнадно стекне наклоност неких западних центара моћи коју годинама уживао, а које је у међувремену почео да губи.

Треће питање је зашто је Брисел, иначе декларативно толико осетљив на кршење људских и опозиционих права, сада  врло уздржано и беноволентно реаговао на разбијање мирних демонстрација од стране црногорског режима.

И коначно, упитао је Вукадиновић, зашто је власт у Београду тако „гласно ћутала“ и још увек ћути о догађајима у Подгорици и зашто је Влада Србије пропустила да се огласи било каквим саопштењем и изјавом о догађајима у Црној Гори. Без обзира што актуелна власт, бар деклеративно, има „пријатеље“ на обе сукобљене стране, за очекивати би било да се изда бар једно саопштење, па макар и неутрално, у виду позивања обе стране на компромис и смиривање страсти, а не да се понаша игнорантски као да се све дешава негде у Занзибару или „Намбији“ – закључио је Вукадиновић.

Владимир Божовић је најавио ширење протестне енергије у Црној Гори, најављујући митинг у Херцег Новом 31. октобра, као и нови митинг у Подгорици.