Подели
Сергеј Степашин – И Русија и Србија тре ба да се окрену  себи

Гост српске престонице и Међународног сајма књига у Београду протекле недеље био је Сергеј Степашин, истакнути руски политичар. Током своје каријере Степашин је, између осталог, обављао функцију премијера Русије, министра правде, министра унутрашњих послова, првог човека Федералне службе безбедности… док је данас веома активан у невладином сектору, што му омогућава да своје ставове исказује јасно и недвосмислено. Наш саговорник је свечано отворио руски штанд на Сајму књига, а говорио је на представљању књиге српског амбасадора у Москви Славенка Терзића „Стара Србија. Драма једне европске цивилизације“, објављене на руском језику.

„Сајам књига у Београду на мене је оставио веома дубок утисак. Већ од самог отварања, импресионирали су својим говором и Наталија Нарочницкаја и Емир Кустурица, а срећан сам и због представљања књиге Славенка Терзића, коју сматрам изузетном јер је посвећена трагедији српског народа и српске православне цивилизације, и мислим да треба да буде уџбеник за све оне који желе да знају историју и истинске разлоге прошле трагедије у Југославији и Србији.“

Како видите наступ Русије на овогодишњем Сајму књига у Београду? Како оцењујете културну сарадњу наше две земље?

Русија се озбиљно представила на овом сајму обиљем наступа, презентација, промоција књига и изложби. У Београд су овом приликом дошли и знаменити руски писци. Србија је наша братска земља и наши планови у вези са културном сарадњом веома су озбиљни. Имамо намеру да их реализујемо и интензивирамо у што већем обиму.