Подели

„То је чак опасно. Не само зато што је нетачно, него и зато што деформише представу НАТО о правим намерама Русије“ – указао је Кемпбел.

У наставку је подсетио да су многи – у време када се руска војна авијација тек појавила на аеродрому код сиријског града Латакија – тврдили да је она слаба. Па нагласио:

„Таква мишљења нису се просто показала погрешним. Руси су већ потврдили своју способност да користе војна средства ради решавања ограничених политичких задатака“.

Кемпбел додатно наводи: „Русија изводи велики број борбених летова. Само у једном дану их је онолико колико коалиција на челу са САД. Руски авиони су већ побили поприличан број командира група устаника – Асадових противника. Може ли Русија наставити са оваквим нивоом ваздушне кампање? То је сасвим могуће. Нико од наших савезника из НАТО не би могао да се по достигнућима изравна са Русијом у небу. То је тужна лекција ваздушним кампањама НАТО на Косову и у Либији“.

Исти војни коментатор подсећа да су многи на Западу имали лоше мишљење и о руској ратној морнарици.

„Руска ратна флота се убрзано модернизује. Граде се нови бродови и модернизују стари. Већ се показало да руски мали бродови из Каспијског мора могу да крстарећим ракетама гађају циљеве удаљене хиљаду и по километара. То раније руска армија није била у стању. Амерички бродови за приобалне борбе немају такве способности иако су много већи. Руски су мали, јефтини, технолошки једноставни и лаки за производњу. Ти бродови су добра илустрација успеха кампање модернизације руске морнарице, а већи део те модернизације нама није познат“.