Подели

Премијер Србије Александар Вучић рекао је у Москви да је Србија доказала свој пријатељски однос према Русији, не уводећи јој санкције, и да ће наставити да јој буде пријатељ, али на „рационалним основама“.

„Мислимо да смо показали свој искрен и пријатељски однос према Руској Федерацији тиме што смо остали једна од европских држава која јој, упркос многобројним захтевима читавог света, није увела никакве санкције. Србија ће такву политику наставити и у будућности“, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре после разговора са руским колегом Дмитријем Медведевом.

Вучић је оценио да ће посета Москви дати нови импулс сарадњи две земље и захвалио Русији на подршци у Унеску, као и на помоћи у заштити српских интереса у Савету безбедности УН.

Премијери Србије и Руске Федерације поручили су да ће две земље радити на проналажењу нових маршрута за испоруку гаса, а српски премијер је нагласио да ће дуговања према руском „Гаспрому“ бити измирена пре рока.

„Србија ће исплатити сва дуговања према ‘Гаспрому’ у року краћем од планираног, што је показатаљ нашег економског напретка јер желимо да наставимо наш однос на одговорним основама“, рекао је Вучић.

Додао је и да верује да ће ускоро бити постигнут договор о проширењу складишта гаса „Банатски Двор“ до милијарду кубних метара и изградње новог складишта „Банатски Итебеј“.

„Тада бисмо били гигант када је реч о складиштењу гаса и мислим да после тога никада нећемо имати проблем да ли гас може да дође у Србију или не може“, поручио је Вучић.

Српски премијер је поновио да су Србија и Русија традиционални пријатељи и позвао Медведева у званичну посету Београду, која би требало да буде наредне године.

На састанку, како је пренео Вучић, било је речи и о наставку сарадње у области пољопривреде, одбране и економских питања.

„Уверен сам да ће Србија и Русија остати пријатељи, али и да ћемо на рационалним основама успети да изградимо још боље односе у интересу обе земље“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, тема разговора је била и како да се побољша ситуација у Србији у циљу повећања извоза у Русију, који је, иначе, у дефициту због велике количине енергената које Србија увози из те земље.

Рекао је и да се нада да ће Србија успети да извезе још више пољопривредних производа и прерађевина у Русију и тиме заузме што већи део руског тржишта.

Медведев: Енергетика најбољи пример сарадње

Медведев је рекао да Србија има свој удео на тржишту Русије и да је увоз из Србије за пола године порастао за 40 одсто.

Премијер Русије је новинарима рекао да је енергетика најбољи пример сарадње две земље на великим инфраструктурним пројектима и поручио да НИС, који је руско-српска компанија, треба да се развија у регионалног лидера.

Потврдио је да разговори две стране иду у правцу решавања проблема дуговања Србије Руској Федерацији за гас.

„Настављамо да радимо на обезбеђивању испоруке гаса и проналажењу нових маршрута за испоручивање тог енергента после прекида пројекта ‘Јужни ток'“, рекао је Медведев.

Руски премијер је рекао и да су разговори са Вучићем били успешни и пријатељски.

„То карактерише односе наше две земље, њихову историју, а надам се и перспективу“, закључио је Медведев и додао да верује да ће свих осам споразума који су данас потписани у Москви бити реализовани.

Након конференције за медије, Вучић је положио венац на Споменик незнаном јунаку.

Вучић је данас отворио пословни форум привредника две земље, са којег је поручио да ће Влада Србије радити на даљем јачању трговинско-економских односа са Русијом.

На крају првог дана посете српски званичници су обишли Архангелски сабор где се налазе фреске посвећене Светом Сави, Стефану Немањи и кнезу Лазару.