Подели

„Финално, по мом дубоком уверењу, желе се поништити резултати демократског референдума из 2006. како би се елиминисала могућност да Црна Гора као независна држава сама бира своју политику и да се врати у гравитацијско поље политика из суседства и с даљих адреса који не само да желе управљати Црном Гором већ и регијом“, нагласио је Ђукановић.

На питање говори ли о Русији и појединим десним, националистичким круговима из Србије, Ђукановић је одговорио да у томе нема никаве сумње.

Према његовим речима, новост је то да се „државна политика Србије ниједном речју, ниједним гестом није уплитала у оно што су, условно речено, политичка превирања“.

„Али великосрпски националистички кругови у Србији то су радили, и као што видите, раде и данас. И даље покушавају да фалсификују нешто што се (прексиноћ) догодило, измишљеним новинским текстовима или искривљавањем чињеница. Једнако тако нема никакве сумње да је Русија имала и да даље има активну улогу у организацији протеста против власти у Подгорици“, нагласио је Ђукановић.

Дјукановић је за Хрватску телевизију у недељу увече рекао да је реч о „покушају угрожавања уставног поретка Црне Горе, с јасном амбицијом да дође до насилне смене власти и ревизије стратешког правца државне политике Црне Горе“.

„У једном тренутку то је прерасло у отворено, брутално насиље, у покушај заузимања државних институција, дакле покушало се насилно рушити власт због промене курса државне политике. Наравно, полиција је морала одговорити“, рекао је Дјукановић и навео да ће одговорност утврдјивати државни органи.

Он је додао да је по његовом суду реакција полиције била у складу с Уставом и законом и оним што су превиђена полицијска овлашћења у таквим ситуацијама, а да су за нереде у политичкој равни одговорни организатори скупа.

На питање о поступку полиције која је сузавац бацила и на новинаре, Ђукановић је одговорио да се ради о „најблажој употреби силе, односно употреби хемијских средстава само да би се рашчистило стање испред нападнутог парламента“.

„То не погађа селективно само оне који су агресивни, него све који су ту, и жао ми је да се то догодило“, рекао је Ђукановић.