Подели

„Поновићу, велика грешка је одбијање Американаца да координишу са нама своју антитерористичку кампању. Ми смо на такву координацију спремни максимално. Више од тога, спремни смо да укључимо и патриотску опозицију, међу њима и тзв. Слободну сиријску армију да подржимо из ваздуха “, рекао је Лавров за ТВ „Русија 1”.

Према његовим речима, најважније је доћи до људи који ће са ауторитетом представљати одређене оружане групе које се боре и против тероризма, пренела је агенција РИА Новости.

„Ми никада не залупимо врата, не правимо се увређеним”, казао је Лавров, додајући да то што је амерички државни секретар Џон Кери предложио одржавање министарског састанка у Бечу сведочи да Вашингтон разуме да је неопходно учешће Русије у решењу сиријске кризе, а да Москва сматра да је важно да се у решавање укључе Египат, Катар, Уједињени Арапски Емирати и Јордан.

Руски министар иностраних послова рекао је да Москва не жели да узима у обзир интереса само Асада, нити само опозиције, већ интересе Сирије, за коју је важна мирна ситуација и што скорији завршетак рата „како терористи не би имали шансу да узму власт у Дамаску или другим деловима Сирије”, пренео је ТАС С.

Лавров је рекао да Асад одлично схвата да је неопходна консолидација сиријског друштва и почетак политичког процеса.

Према његовим речима, председник Сирије је изразио мишљење да војну фазу борбе против тероризма треба допунити „консолидацијом здравог дела друштва и почетком политичког процеса, који ће осигурати интересе свих Сиријаца без изузетка по етничкој и верској припадности и политичким наклоностима”.

Лавров је, притом, изразио уверење да ће успеси регуларне сиријске војске уз подршку руске авијације омогућити консолидацију позиција власти и да треба да званични Дамаск више заинтересују за спровођење политичког процеса у земљи.

Руски министар је додао да постоји нада да се у догледној будућности покрене политички процес и да та земља треба да се припрема за парламентарне и председничке изборе.

Потребно је Сиријце поставити за „преговарачки сто” како би сами израдили модел живота у њиховој земљи, а „наравно, треба се припремати на изборе – парламентарне и председничке”, рекао је Лавров.

Шеф руске дипломатије је, такође, изразио наду да Европска унија схвата неприхватљивост њене дистанциране позиције од решавања сиријске кризе.

„Сигурно је као ‘окидач’ послужио талас миграната, иако их је тамо око 700.000, што је мало у поређењу са количином Украјинаца које је прихватила Русије а приближно упоредиво са приливом сиријских избеглица у земљама региона, о којима је мало ко мислио док миграција није ударила на Европу”, казао је Лавров.

Према његовим речима, „такав искључиво прагматични интерес Европе треба да буде допуњен њеним политичким укључивањем у процес решавања”.

„ЕУ треба и већ почиње да признаје узроке и мигрантске кризе и хаоса на Блиском истоку”, додао је Лавров.