Подели
Почиње 60. Сајам књига, домаћин - Русија

Највећу књижевну и културну манифестацију у Србији и региону отвориће режисер и писац Емир Кустурица и његова колегиница из Русије Наталија Нарочницкаја, пошто је Русија почасни гост овогодишњег сајма.

Врата сајма ће се отварати свакога дана до 1. новембра од 10 до 21 сат, а посетиоце очекује 483 директних издавача од чега 67 из иностранства.

Фокус трибинских и промотивних програма, као и тематских изложби, биће усмерен на јубилеје домаће и иностране пре свега 100. годишњицу рођења Бранка Ћопића, 80.годишњицу рођења Данила Киша, 120. годишњицу Милана Кашанина, 1200 годишњицу Методија Солунског словенског просветитеља, али ће бити обележене и годишњице Дон Кихота, Чаплинове епохалне појаве на филму…

На сајму ће први пут бити одржан Фестивал ствараластва младих (до 30 година) на коме ће се уметници представити ликовним, музичким сценским и филмским делима која за тему имају књигу.

Такође, прву пут ће бити организовани округли столови на којима ће учествовати познате личности из јавног и културног живота које не припадају еснафима писаца и издавача али имају шта да кажу о литератури.

У оквиру акције Скупштине Београда „Негујмо српски језик“ свакога дана биће организован квиз за посетиоце Сајма са лепим наградама.

Ове године покровитељ сајма је компанија „Идеа“ која ће током Сајма сваком купцу који направи рачун већи од 1500 динара у било којој њеној продавници добити на поклон једну улазницу за сајам књига, која је иначе као и претходних шест година 250 динара за појединца и 150 за групне посете док ће породице плаћати 25 и 26 октобра 600 динара.

„Идеа“ је предвидела и квиз на тему књиге и књижевности са лепим наградама.

Сви издавачи, упркос изузетно тешким условима пословања, ипак су обезбедили средства да штампају „премијере“, иако ће посетиоци приметити да има изузетно пуно реиздања, али то и није тако лоша пракса ако се узме у обзир да многих дела класичне домаће и стране књижевности нема више, већ годинама, у књижарама.

Занимљив је податак да има неких књига које се из године у годину изнова штампају и то ради значајан број издавача а апсолутни рекордер је класично дело Сен Егзиперија „Мали принц“ затим „Благо цара Радована“ и“Историја Срба“ Светозара Ћоровића.

„Сајамски ветерани“ приметиће да нема неких познатих издавача, на првом месту “ Просвете“ којој ће ово бити први изостанак са Сајма књига у његовој 60 година дугој историји. Шетња кроз све хале показаће и да су се појавили неки нови издавачи и биће занимљиво видети са којим насловима се желе представити читаоцима.