Подели

Шеф америчке дипломатије Џон Кери изјавио је да би наредног петка требало да буде одржан нови међународни састанак о Сирији.

„Сложили смо се данас да наставимо разговоре у нади да ће нови састанак бити наредног петка, али с још више земаља у циљу проналаска политичког решења сиријске кризе“, рекао је Кери новинарима у Бечу.

Данашњи састанак имао je за циљ „проналазак нових решења како би се Сирија извукла из ћорсокака грађанског рата“, рекао је Кери и додао да су сви учесници скупа свесни да ће то бити веома тешко.

Кери је рекао да је данашњи састанак с колегама из Русије Сергејом Лавровом, Турске Ферудином Синирлиоглуом и Саудијске Арабије Аделом ел Џубеиром био конструктиван и продуктиван с новим изнетим идејама о политичкој транзицији у Сирији.

Напоменуо је да „не долази у обзир“ да Иран за сада учествује у тој дипломатској офанзиви.

Лавров је позвао САД, Саудијску Арабију и Турску да се придруже координационом центру у Аману о чему се раније данас договорио с Јорданом.

У том центру би требало да се координишу ваздушни напади на положаје Исламске државе.

Руски министар је о политичкој транзицији рекао да је на сиријском народу да одлучи о судбини сиријског председника Башара ел Асада и додао да се о том питању САД и Русија не слажу.

„О судбини сиријског председника треба да одлучи сиријски народ“, рекао је Лавров новинарима у Бечу и поновио да се Русија противи „принудном“ одласку Асада с власти.

Састанак четири министра уследио је после ненајављене Асадове посете Москви, где су он и руски председник Владимир Путин разговарали о руским војним операцијама у Сирији.

САД и друге земље сматрају да руски ваздушни напади подржавају Асада и да не гађају положаје екстремистичке Исламске државе.

Од марта 2011. године када је почео грађански рат у Сирији погинуло је 250.000 људи док је неколико милиона Сиријаца напустило своје домове.