Подели

У интервју Федералној ТВ, он је рекао да они и данас врло снажно и отворено подржавају протесте у Црној Гори са намјером да дође до смјене власти, до преиспитивања државно-правног статуса Црне Горе и да се ако је могуће Црна Гора врати у сферу интереса и сферу утицаја и управљања тих великосрпских кругова из Београда.

„Протести наравно имају више циљева, али вјерујем да ћемо најправилније казати ако дефинишемо да се сви ти циљеви заправо сливају у један: то су протести против демократске, проевропске и евроатлантске Црне Горе“, рекао је Ђукановић.

Он је навео да нема сумње да организатори протеста желе да насилно, дакле неуставно и недемократски промјене власт и да зауставе ход Црне Горе према чланству у NATO-у.

„Нема ваљда више никакве сумње након два саопштења руског Министарства иностраних послова да је руска политика на страни организатора протеста, да је кроз оно што су њихови политички циљеви, њихови прокламовани циљеви идентификовала и своје циљеве, а то је заустављање Црне Горе на путу чланства у NATO“, додао је он.

Ђукановић је рекао да је у свим претходним циклусима ширења NATO било више земаља које су истовремено улазиле у чланство, док је у овом тренутку једини реални кандидат Црна Гора, због чега су сви напори оних који су против ширења NATO сада усредсређени на простор Црне Горе.

„Дакле, ја мислим да се овдје води заправо једна озбиљна стратешка борба, а то је борба NATO који има амбицију да своје вриједности шири даље на простору Балкана, на простору Европе, и оне политике која се заправо противи даљем ширењу NATO и која у ширењу NATO види опасност по себе“, закључио је предсједник Владе Црне Горе.