Подели
Николић: Важно за цео свет да буде мање уздржаних

Томислав Николић је нагласио да је ово још једна у низу потврда искреног пријатељства Русије према Србији и изразио очекивање да ће на гласању о пријему бити мање уздржаних земаља, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу са медијима председника Србије.

„То је питање од прворазредног значаја за цео свет, зато што се ради о светској баштини и о томе треба да се изјасни међународна заједница. То је хришћански запис, без кога не би само Србија била изложена забораву, већ и цивилизација уопште“ рекао је Николић.

Председник Србије је нагласио да је тужна чињеница да је свет толико подељен око Србије и да постоје тачке спорења и тачке сагласности међу великим силама, али да не постоји тема у вези које је толика поларизација у свету.

Николић је изразио очекивање и наду да ће на Генералној конференцији гласањем против пријема Косова у Унеско, свој пуни смисао добити правда и да ће српска баштина остати у власништву и под надзором свог титулара, Српске православне цркве и Србије.

Амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин је рекао да та земља пажљиво прати ситуацију и чини напоре да помогне колико може.

„Ви се активно залажете, председниче, и постигли сте потпуну сагласност са свим релевантним факторима по том питању“, нагласио је Чепурин.

Коментаришући актуелну политичку ситуацију на међународном плану, Чепурин је констатовао да се Русија залаже за сарадњу, упркос томе што неки желе да се одржи ситуација униполарног света.

Нагласио је да је свету потребан нови поредак у коме неће доминирати само једна сила. Русија жели добру сарадњу са Европском унијом и посвећена је трајном миру и стабилности у свету, подвукао је Чепурин.