Подели

Само неколико сати након што је полиција прекинула протест ДФ-а испред Скупштине, Кремљ је неуобичајено брзо изашао са саопштењем, односно коментаром на стање у Црној Гори у коме је садржана индиректна пријетња безбједности по државу уколико настави пут ка НАТО, пише Побједа.

За политичког аналитичара из Београда Душана Јањића нема дилеме овим ставом Русија се директно умијешала у унутрашњу политику Црне Горе.

„Москва се директно мијеша у унутрашње ствари Црне Горе. Вјерујем да у Црној Гори грађани имају довољно памети и достојанства да застану послије овог саопштења и да размисле“, оцијенио је за Побједу Душан Јањић.

Он рекао да нема дилеме да су демонстрације Демократског фронта усмјерене против НАТО-а, при чему додаје да је улога Русије у томе огромна.

Јањић потез Русије тумачи и као охрабрење Демократском фронту да иде ка понављању сценарија „Жута греда“, када је, давне 1989. године, интервенција полиције и заустављање радника из Никшића била повод за распламсавање протеста.

„ДФ не треба да слиједи интересе Москве. Треба да сједну и разговарају са властима. Нека воде анти-НАТО кампању и убјеђују грађане на регуларан начин, а не конфликтима. Није ни добро кад полиција брани неку политику“, сматра он и опомиње да тренутна дешавања не воде ка договору, већ ка изазивању жестоке кризе.

Јањић каже да је Москва одлично процијенила моменат да направи велику гужву.

Говорећи о улози Русије у протестима, Јањић је рекао и да је питање колико је Русија финансијски учествовала у њииховој организацији.

„Не вјерујем да било ко у Београду, поготово падајуће странке, као остаци ДСС-а имају могућност да из сопствених извора подрже ове демонстрације, али политички свакако да се максимално труде“, наводи он.

Према његовим ријечима Москви одговара оваква ситуација у Црној Гори, при чему је примјетан проблем са досљедностима Русије.

„Када се припремао референдум за независност Црне Горе, руски шеф дипломатије Сергеј Лавров је био обавијештен од црногорског руководства да ће Црна Гора ићи у НАТО, али наравно да неће имати стране трупе и ракете са бојевим главама, што је био руски услов. Тада је то било довољно за Москву да не омета независност. Очигледно је да Москва, као и све велике силе, мијења своју политику како јој одговара. Њој тренутно одговара да има што више жаришта на Балкану, како би што више добила у актуелним преговорима око подјеле интересних зона, а кренули су бомбама по глави становника Сирије. Дакле, ту је јасно да Москва игра као све велике силе“, сматра Јањић.

Русија је у саопштењу навела и да се стиче утисак да „усмјеравање на убрзано кретање Црне Горе ка НАТО истовремено претпоставља гушење алтернативних приступа“. Одговарајући на питање да ли актуелна дешавања могу успорити пут Црне Горе у НАТО, Јањић каже да прво треба да размишљамо хоће ли се опаметити Црногорци.

„Ако се не узму у памет, ту може свашта да се догоди. Сигурно да се овдје стварају нерегуларни услови и да је то циљ, али није немогуће да они постигну контраефекат. Нијесам баш сигуран да су Руси помогли овим позивом да се настави дестабилизација, могуће је да окрену већинску Црну Гору против себе“, закључује Јањић.

 • добрица

  Јањићу, јебо те запад и онај ко те финансира. А кад су то све, о чему причаш, радили западњаци са српским земљама, није те били нигде… Пуши, па се гуши, гмазу у људском обличју…

 • slavisa stevic

  u bre g, Janjicu sve znas, u pravom trentko.. koliko si ti učen
  ko da te finansira Soroš

 • Ненад

  Jajoglavac Janjic je nista vise od malog placenickog govanceta, samozvani „politicki analticar“ dobija honorar i medijski prostor da serucka

 • Borislav Mitrovic

  Janjić je zaslužio da čeka u red za strani honorar , ali ispred njega su : Vuk Drašković,Čedo Jovanovič, Nataša Kandić ,Sonja Biserko ,Sonja Liht, ,Lazar Stojanović , Vladimir Kostić ,Goran Svilanović,,Nenad Čanka ,otporaši , nažalost sve ih je više …..

 • Драгољуб

  Редакцији РУСКИ ЕКСПРЕС веома озбиљна критика, ЗБОГ објављивања, интервијуа, и мишљења оваквих особа,* проданих душа*, Знате веома добро, ко је све на платном списку, наших *пријатеља*, са простора СРБСКИХ ЗЕМАЉА. НЕ пожелим, да прочитам остале чланке мојих омиљених новина,чим видим овакве који за СИТНЕ ПАРЕ, би продали МАЈКУ СВОЈУ, гуз*цу су одавно продали.