Подели

Русија и Србија треба да заузму јасан став о ситуацији у Црној Гори, чије власти су немилосрдно угушиле опозициони митинг у Подгорици, сматра Никита Бондарев, стручњак за балкански регион Руског института за стратешка истраживања (РИСИ). 

„Питање како ће се ситуација даље развијати треба поставити, између осталог, и Србији и Русији. То зависи од тога колико јасно и аргументовано оне изразе подршку опозицији у Црној Гори. Не мислим на физичку подршку. То треба да буде морална, информациона подршка”, изјавио је Бондарев за РИА „Новости”.

Тежња власти Црне Горе да ову земљу убрзано увуку у Северноатлантску алијансу постала је предмет оштре критике од стране опозиције, објашњава експерт. Премијер Црне Горе Мило Ђукановић жели да избегне одржавање директног референдума на ту тему, подсећа Бондарев.

По мишљењу руског стручњака, растеривање демонстраната који су у шаторима камповали испред парламента и каснијег митинга у Подгорици уз примену насиља према посланицима парламента и новинарима показали су право лице премијера Црне Горе.

Чланак је објављен уз писмено одобрење редакције „Руске речи“.