Подели

Картаполов, у првом интервјуу за руске медије од почетка интервенције у Сирији, рекао је да је руска војска користила „разна техничка, тактичка и комуникациона средства“ у борби против џихадиста додајући да САД „нису ништа од тога виделе“.

„За америчку администрацију је поражавајуће да призна да не може да реши проблем у Сирији без Русије. То је разлог што Вашингтон није желео да се прикључи центру за координацију и размену војних информација у Багдаду, коју су формирали Сирија, Иран, Ирак и Русија“, оценио је Картапалов.

Према његовим речима, у Багдаду се планирају ваздушни напади. „Чекао сам скоро цео један дан да нам се придруже Американци. Дуго сам чекао и отишао“, рекао је руски генерал.

Картапалов је додао да Русија „константно користи сва средства надгледања“ како би гађала само положаје џихадиста.

„Ситуација на терену није више никаква тајна за нас. Посејали смо страх и панику што је ослабило Исламску државу“, рекао је руски генерал критикујући међународну коалицију, предвођену САД, која више од годину дана гађа исте положаје у Сирији и Ираку.

„Та коалиција само гађа инфраструктуре, што чини живот неподношљивим за тамошњи народ. То је фарса и опонашање ваздушних напада“, додао је он.

Више од 250.000 људи погинуло је у грађанском рату у Сирији започетом 2011. године, саопштила је данас сиријска опозициона Опсерваторија за људска права.

Срушена термоелектрана

У ваздушним нападима коалиције коју предводе Сједињене Америчке Државе, у Сирији су уништене термоелектрана и трафостаница, услед чега је највећи град у земљи Алеп остао без струје, изјавио је Картаполов.

Он је истакао да се стиче утисак да неко намерно уништава инфраструктуру насељених места, повећавајући на тај начин број избеглица које хрле ка Европи.

Није у складу са нашим правилима да саветујемо колеге које објекте да гађају, али 11. октобра у области насеља Тел Алам, у нападима коалиционе авијације уништене су термоелектрана и трафостаница, изјавио је Картаполов, преноси Спутњик.

Према његовим речима, болнице, школе и сви житељи града Алеп остали су без струје, не раде водовод и канализација, а то на температури од 30 степени прети озбиљним последицама.

Претпостављам да су наши партнери знали да је термоелектрана радила свега осам часова дневно. Упркос томе, она је бомбардована неколико дана, а 11. октобра је потпуно уништена, рекао је генерал.

Стиче се утисак да неко намерно уништава инфраструктуру насељених места, онемогућавајући тиме нормалан живот цивилног становништва. Лишени основних егзистенцијалних услова, грађани напуштају насељена места и повећавају број избеглица које иде у Европу, навео је Картапалов.

Експрес: Путин спрема „пламен сунца“ против Исламске државе

Руска војска припрема се да употреби своје до сада најсмртоносније оружје, како би збрисала Исламску државу (ИС) с лица земље, пише британски лист „Експрес“.

У ово оружје спада и ракетни бацач пламена ТОС-1А познат као „пламен сунца“, а ова покретна машина за убијање може да уништи и до осам блокова зграда у једном нападу, пише лист.

Термобаричне бојеве главе, које испаљују запаљиву течност око мете пре него што је запале, требало је да стигну у Сирију прошлог месеца.

„Пламен сунца“ може да испали и до 30 ракета једну за другом, а опремљен је бацачем који испаљује пламен метрима у висину.

Штета коју он изазива је потпуна, наводи британски лист.

Један од новинара који је присуствовао деловању „пламена сунца“, рекао је да су експлозије које он изазива дуже, а ударни талас јачи у односу на конвенционалне бојеве главе, као и да се сагоревањем и трошењем кисеоника, ствара вакуум у целом подручју око мете.

Ово оружје први пут је употребљено током совјетске инвазије у Авганистану 1988, али је јавно представљено тек деценију касније, у Другом чеченском рату 1999. године.

У извештају Централне обавештајне агенције (CIA), ефекат „пламена сунца“ у ограђеним просторима као што су зграде, бункери и тунели, описан је као „огроман“.

У последњој офанзиви, руски борбени авиони погодили су 40 циљева Исламске државе и уништили кампове за обуку и складишта муниције.