Подели

У 05.00 око 1000 црногорских специјалаца је под пуном ратном опремом растурило миран скуп који се двадесет дана одвија испред зграде Парламента.

Под шаторима је спавало око 50 људи наоружаних само пиштаљкама. Посланик Владислав Бојовић је приведен, а Милан Кнежевић је завршио у Ургентном. Приведен је и Велимир Ераковић. Током окршаја један припадник ватрогасне је употребио силу и ударио професора Бранка Радуловића.

Међу приведеним у јутрошњој акцији су одговорни уредник ИН4С-a Гојко Раичевић, Славен Радуновић, Владислав Бојовић, новинар Дражен Живковић…

Демократски фронт је саопштио да је Црна Гора на ивици грађанског рата.

Према информацијама које добијамо из врха ДФ-а, наредбу о бруталном нападу полиције је донио лично Мило Ђукановић. Имамо и прилично поуздане информације да је Никола Јањушевић наредио полицији да обрати ”посебну пажњу” на посланике, нарочито оне који су му се обратили са бине током протеста. Никола Јањушевић је лично ударио Милана Кнежевића.

Милан Кнежевић је од бруталног премлаћивања од стране полиције пребачен у Ургентни центар. На фотографији се види претучен возач ДНП-а.

Разбијен протест: Полиција у акцију кренула у 6 ујутру

„Бачен је и сузавац. Има доста приведених и повријеђених“, саопштили су из организације Слобода тражи људе.

Више стотина полицајаца у опреми за разбијање нереда је употребом силе разбило мирни протест у организацији Демократског фронта који се 20 дана одвијао испред зграде Скупштине Црне Горе. Међу демонстрантима има и теже повријеђених, казао је извор „Вијести“ из Демократског фронта.

Посланик Милан Кнежевић је завршио у Ургентном центру након што је испрскан спрејем у лице. У акцији разбијања протеста је учествовала и комунална полиција.

Како је речено из групе Слобода тражи људе један припадник ватрогасне јединице је ударио посланика Бранка Радуловића. Ухапшени су и Славен Радуновић и Владислав Бојовић.

Како је казао извор из ДФ-а, помоћник директора Управе полиције Никола Јањушевић је јутрос обавијестио посланика ДФ-а Милутина Ђукановића, који је пријављен као организатор протеста, да се протест прекида. Ђукановић и остали посланици су то одбили, да би шеф Центра безбједности Подгорица Јовица Речевић преко микрофона саопштио да је скуп забрањен.

Одмах након тога, пар минута након 6 часова, је почела полицијска акција разбијања протеста.

„Бачен је и сузавац. Има доста приведених и повријеђених. Посланици Славен Радуновић и Владислав Бојовић су приведени, а предсједник ДНП МИлан Кнежевић је завршио у Ургентном центру. Током окршаја, један припадник ватрогасне је употријебио силу и ударио професора Бранка Радуловића. Елеватор је послат да сруши бину“, пише на фејсбук страници Слобода тражи људе.

МУП је багером јутрос „очистио“ шаторе, бину и остале објекте са мјеста протеста.

Ухапшен је и уредник портала ИН4С Гојко Раичевић, том порталу је било отежано приступити током јутра.

Јаке полицијске снаге су обезбјеђивале центар Подгорице, након што је протест ДФ-а прекинут.

Полиција је раније блокирала дио Његошеве и Улице Слободе, а нешто касније је пуштен саобраћај у дијелу Булевара Св. Петра Цетињског, гдје се протест одржавао.

Новинарима је био забрањен приступ испред Скупштине Црне Горе, као и дијелу Улице Слободе гдје се налази Врховно државно тужилаштво (ВДТ) гдје је постављен кордон полиције.

Чланови НВО Алтернатива окупили су се испред зграде Делегације ЕУ у Црној Гори. Они су истакли да траже поштовање основних људских права.

„Ово што је црногорски режим данас урадио је доказ да је ово што тренутно имамо у Црној Гори класична диктатура. Сад је вријеме да се покаже право лице бораца за грађанске слободе и људска права у Црној Гори“, казали су из Алтернативе.

ДФ: Ђукановић довео Црну Гору на ивицу грађанског рата

Функционер ДФ-а, Коча Павловић је рекао да овим бруталним полицијским насиљем над мирним и ненасилним, грађанским протестима већинске Црне Горе, режим Мила Ђукановића је по налогу и избору управо Мила Ђукановића одлучио да уђе у последњу, насилну фазу одбране сопственог диктаторског владања.

Јутрос у 05:45 сата хиљаду припадника Посебне јединице полиције, САЈ-а и редовних полицијских снага доведених из цијеле Црне Горе брутално је напало и растурило мирне, демократске и грађанске протесте који већ 20 дана трају у Слободној зони испред Скупштине ЦГ, изјавио је функционер ДФ-а Коча Павловић.

„Тек на самом крају бруталне полицијске интервенције, коју је обиљежила бахатост командног полицијског  кадра, оперативни руководилац  акције  обавијестио је присутне учеснике протеста да је мирни, грађански, ненасилни протест забрањен по Одлуци МУП-а. Физички отпор посланика ДФ-а – који је томе претходио, и чији је циљ био да ненасилним отпором спријече уклањање објеката са Булевара Св.Петра Цетињског – изазвао је перфидну и очито дуго планирану реакцију Полиције, у којој су брутално нападнути они демонстранти који су током минулих 20 дана били препознати као жустри заговорници протеста“, истакао је Павловић.

Он је додао да, овим бруталним полицијским насиљем над мирним и ненасилним, грађанским протестима већинске Црне Горе, режим Мила Ђукановића је по налогу и избору управо Мила Ђукановића одлучио да уђе у последњу, насилну фазу одбране сопственог диктаторског владања.

„Предсједништво ДФ-а разматра све расположиве опције примјереног одговора на режимску полицијску бруталност, која је у раним јутарњим часовима примијењена над мирним и ненасилним демонстрантима. Бруталним полицијским насиљем Мило Ђукановић је Црну Гору довео на саму ивицу грађанског рата, и јасно послао поруку да је спреман да свим средствима брани своју диктаторску власт. Предсједништво ДФ-а се једногласно опредијелило за отпор који је примјерен овом насиљу, које је режим јутрос демонстрирао према мирним и ненасилним демонстрацијама.Због ванредног стања у земљи Предједништво ДФ је у сталном засиједању“, рекао је Павловић.