Подели

Поред косовских ултиматума за Србију, Европска унија спрема и тврд услов у вези с Русијом.

Наиме, да би се у преговорима са ЕУ отворило поглавље 31 о спољној политици, Влада у Београду ће морати у много већој мери него до сада да усклади своје понашање с Бриселом. То, кажу наши саговорници, значи једноставно – Србија мора да се приклони европским санкцијама Русији.

Шта је Поглавље 31

Поглавље 31 има назив „Спољна, безбедносна и одбрамбена политика“ и има циљ да земља кандидат за чланство потпуно усклади своју политику у овим областима са заједничким ставовима ЕУ.

И то не би било ништа спорно да се Србији одмах на почетку процеса као ултиматум за отварање тог поглавља не поставља најтежи услов, а то је да се одрекне савезништва са Владимиром Путином.

Извори „Блица“ објашњавају да би отварање поглавља 31 требало да се нађе на дневном реду у наредних годину дана. То значи да Србији преостаје да се нада да ће се ЕУ и Русија до тада помирити и да нећемо ни морати да бирамо између Брисела и Москве.

Контрасанкције

Европске земље које су увеле санкције Русији а нису у ЕУ су Албанија, Црна Гора, Норвешка, Исланд и Лихтенштајн. Русија им је одговорила контрасанкцијама на низ прехрамбених и пољопривредних производа.

То би се сигурно догодило и Србији, а штета би била огромна, каже за „Блиц“ политички аналитичар Бранко Радун.

– Незваничан захтев Запада да се придружимо санкцијама постоји, а до формалног ће доћи под два услова: ако се глобално односи САД и ЕУ са Русијом још више погоршају и ако Запад буде пожелео да нас из неких разлога додатно притисне. Економска и политичка штета од увођења санкција била би немерљива. То никако не смемо да прихватимо – коментарише Радун.

И Косово и Русија

Највиши српски званичници – премијер Александар Вучић, председник Томислав Николић и шеф дипломатије Ивица Дачић – у досадашњим реакцијама су били јасни: ЕУ може да тражи све од Србије осим признања Косова и санкција Русији.

Како „Блиц“ сазнаје, одбијање Београда да се придружи санкцијама биће критиковано и у извештају о напретку Србије ка ЕУ, који ће Европска комисија објавити овог месеца.