Подели

Ђурић је рекао да Приштина покушава да се дочепа српског културног блага и наслеђа. „Они су предвидели да све цркве и манастири, џамије и римокатоличке цркве на Косову и Метохији буду проглашени власништвом такозване Републике Косово. То је нешто што није постојало ни у Албанији Енвера Хоџе“, казао је Ђурић.

Он је нагласио да је Србија развила живу дипломатску активност о томе са свим државама, чак и са оним земљама које спонзоришу и подржавају ту идеју, истакавши да Србија има мноштво аргумената да је то наше власништво. За велики број српских манастира на Косову и Метохији, који су највеће српске светиње, Србија има „оснивачке повеље и тапије за сваки ар земље хиљаду година уназад и сахрањене наше свете краљеве“.

„То предочавамо тим земљама и уверавамо их у то да они који су пре 10 година јуришали на те цркве и манастире, због којих и данас морају да уживају међународну оружану заштиту, не могу чувати те манастире ни изблиза онако како то чини држава Србија са Косовом и Метохијом, као део Унескоа“, поручио је Ђурић.