Подели

„Спољна политика Русије је мирољубива без сваког преувеличавања. Ако погледате на политичку карту света, није тешко видети шта представља Русија и биће јасно да нам нису потребне туђе територије нити туђа природна богатства – ми имамо свега довољно и није потребно да ратујемо и сукобљавамо се ни са ким”, рекао је Путин у интервјуу за телевизију „Русија 1”.

Шеф руске државе је нагласио да партнери Русије треба да знају да је, у случају претње, Москва спремна да примени високо технолошко оружје ради осигурања своје безбедности.

Путин је навео да ће Оружане снаге Русије ускоро бити модернизоване са високо прецизним оружјем, као што је „калибар”, које се користи у Сирији.

Ове ракете су део руске војске од 2012. године, а њихов домет је 1.500 км, пренео је Спутњик.

„То није тајна. Сви наши партнери су упознати, у сваком случају, на нивоу експерата, да Русија поседује такво оружје”, рекао је руски председник.

Путин је посебно подвукао да „Русија има вољу да га употреби”. Руски председник је истакао и да Русија нема никакву намеру да поново створи империју и да јој је најважније да заштити своју независност и суверенитет.

Говорећи о ситуацији у Сирији, Путин је искључио могућност коришћења Оружаних снага Русије у копненој операцији у тој земљи.

Русија је вршила извиђања из космоса и из ваздуха, пре него што је почела операцију у Сирији, на коју је унапред упозорила своје партнере, рекао је он.

Рок извођења операција у Сирији ће, према његовим речима, бити ограничен офанзивом сиријске војске.

Путин је казао да није јасно зашто су САД одбиле да дају Русији податке о циљевима Исламске државе у Сирији.

„Ми смо рекли – дајте нам циљеве. Они су одбили. Рекли су: ми нећемо сарађивати на таквом нивоу. Није јасно зашто, ако они заиста боље знају и желе да се боре против тероризма”, нагласио је Путин.

„За сада, на жалост, нисмо дошли до таквог нивоа заједничке сарадње”, поручио је Путин.

Без обзира на то, руски војни званичници су послали својим колегама из Министарства одбране САД предлоге за борбу са тероризмом у Сирији, додао је Путин.