Подели

Током изјашњавања о дневном реду, већина чланица је изнела став да се „пријем Косова сматра тачком дневног реда, али да то не значи да је одлука донета“.

„Ми сматрамо да је то већ на дневном реду и то није никакав преседан. Верујемо да је право сваке суверене државе да изрази своје ставове“, рекао је представник Велике Британије.

Шпанија је истакла да присуство овог предмета на дневном реду ни у ком смислу не прејудицира исход расправе о чланству, што је, како је наведено, посебно важно рећи у случају земаља које нису признале суверенитет те територије, као што је Шпанија.

Неслагање са одлуком да се на дневном реду нађе и пријем Косова изразили су представници Русије, Кине, Кубе и Аргентине.

Предлог да самопроглашена држава Косово постане чланица Унеско поднели су Албанија, Аустрија, Бахреин, Белизе, Буркина Фасо, Чад, Костарика, Обала Слоноваче, Данска, Доминиканска република, Салвадор, Естонија, Финска, Француска, Габон, Гамбија, Немачка, Гана, Гренада, Гвинеја, Хаити, Хондурас, Ирска, Јордан, Кувајт, Летонија, Лесото, Луксембург, Монако, Холандија, Оман, Панама, Папуа Нова Гвинеја, Катар, Саудијска Арабија, Сенегал, Словенија, Сомалија, Јужни Судан, Шведска, Того, Турска, УАЕ, Уједињено Краљевство, Танзанија, САД и Вануату.

Дневни ред је усвојен консензусом, без гласања.

За изгласавање одлуке о Косову на Генералној скупштини биће потребна двотрећинска већина земаља чланица.

Премијер Србије Александар Вучић је јуче поручио да је захтев Приштине неутемељен са становишта међународног права и за Србију неприхватљив и са моралног и са политичког апсекта.