Подели
О животу у руској ваздухопловној бази у Сирији (ВИДЕО)

Руски војници који учествују у ваздушним операцијама у Сирији смештени су у авио-базу “Хмејмим”. Још до недавно, на том месту је била пустош, међутим, сада се тамо налази на десетине инфраструктурних објеката. Дописник РТ Мурад Газдијев – о животу руских војника на хиљаде километара од куће.

Да  би се организовала ваздушна операција далеко од родне земље, потребна је добра инфраструктура: место где се бомбардери могу приземљити и место за њихово техничко опслуживање. Неопходно је обезбедити екипаж и особље које опслужује персонал исхраном и кровом над главом. А за то је неопходна велика база. Када су Русији обезбедили парче земље у Сирији, тамо није било ничега – чак ни асфалта. Сада се све променило.

Безбедносна правила не дозвољавају да се слободно хода по бази “Хмејмим” и да се све редом снима, но, радници су пристали да сниматељској екипи РТ омогуће да сниме шта се налази унутра.

На пример, мобилна армијска кухиња која опслужује све стациониране војнике. Кувари су стигли из Русије. Велики део намирница је из отаџбине, чак и сокови. Храна се доставља или ваздушним или морским путем. Као и свака армијска храна у свим армијама света, то јело не изгледа превише укусно. Али је зато веома хранљиво и одлично одговара врелој и понекад оштрој клими у Сирији. Те мобилне кухиње опслужује до 130 људи.

Овде постоји чак и сопствена пекара. Свеж хлеб је припремљен од брашна, које је превалило дуг пут из Русије.

“У кратком временском периоду подигнуто је десетине објеката теренске инфраструктуре, у том смислу: пунктови за поправку технике, за опрему материјалних средстава, теренски пунктови исхране, пекаре и објекти за купање и прање” – истакао је пуковник ВКС РФ, представник за медије Министарства одбране Русије Игор Климов.

НАТО снаге су сличне мобилне модуле искористиле за живот у Авганистану. То су својеврсни блок-контејнери, у њима је разведена електрична енергија, постоје клима уређаји. Модули су офарбани у белу боју како би одбијали сунчеве зраке.

Униформа војних службеника је разрађена специјално за врелу и суву климу Сирије. Две врсте капа, мајице, јакне, панталоне, чарапе, ципеле. Обућа изгледа прилично гломазна, но, како су нам рекли, она је доста лака и направљена је специјално за пустињске услове. Међутим, у слободно време војници могу да носе лагане ципеле. Али за пилоте и друге овде стациониране  руске војне службенике, мода свакако није у првом плану.

Дисциплина у бази је строга. То и не чуди ако се узме у обзир да се џихадисти, како се саопштава, налазе на само сат вожње одавде. Међутим, оно што су дописници РТ потом увидели, све је изненадило: истинска војничка сауна. Њу су такође овамо допремили из Русије. Војници се налазе на служби далеко од родне куће, у опасним условима, па зато сваки детаљ који подсећа на завичај олакшава њихов боравак овде.