Подели

Према његовим речима, бомбардери Су-25 и Су-34 напали су осам упоришта екстремиста у провинцији Хомс и у „паљби су потпуно уништени утврђени објекти екстремиста”.

Авиони су, такође, нанели ударе на 11 локација кампова за обуку екстремиста „Исламске државе” (ИС) у провинцијама Хама и Рака, додао је он.

Конашенко је рекао да су авиобомбама за пробијање бетона погођена подземна скровишта есктремиста у области насеља Арафит и Салма, као и да је неколико авиона Су-25 уништило једну базу ИС скривену у шуми, пренела је РИА Новости.

Према речима портпарола руског Министарства одбране, то министарство за сада безуспешно тражи од Запада координате ИС у Сирији.

„Данас се обратимо – дајте нам координате објеката ИС. Одговор је мук или одбијање”, казао је Конашенко.

Он је додао да западне колеге не одговарају ни на захтеве Русије за контакте са умереном сиријском опозицијом, због чега се намеће закључак да је она „фантомска” а Запад представља као да је подржава.

ТАС С преноси његову изјаву да је и „Сиријска слободна војска” спремна на сарадњу и разговор о борби против екстремиста ИС, а да је Министарство отворено за контакте и спремно да размотри све конструктивне предлоге.

Москва:Не треба да се плаше они који нису повезани са ИС

МОСКВА – Они који у Сирији нису повезани са терористима и не подржавају их не треба да се боје ваздушних удара руског ваздухопловства, изјавила је данас званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Желим још једном да поновим – руске ваздушно-космичке снаге у Сирији наносе ударе искључиво против представника међународног тероризма (…) и оних који им помажу. Они, који нису терористи, не помажу им и не координишу своје потезе са терористичким организацијама, немају чега да се боје”, казала је она.

Захарова је, како преноси РИА Новости, рекла да су све активности Русије у Сирији потчињене главном циљу – помагању политичког решења.

„Без тога је немогуће обновити јединство и суверенитет те земље на читавој територији, осигурати стабилност и суживот свих етничких и конфесионалних група”, казала је портпаролка руског МИП-а.

Према речима Захарове, Москва сматра да постоје претпоставке за заједничко поступање Русије и коалиције предвођене САД-ом, да се „после поимања степена претње, пређе на колективна, заиста ефикасна дејства”.

„Ми смо за то отворени. Немамо никакве ограде када је у питању заједничко дејствовање”, рекла је она, истичући да је једини услов поштовање међународног права.

Захарова је, такође, рекла да званична Москва уочава позитивну динамику у војним контактима Русије и САД, као и да се противи прекиду „канала комуникације”.

„Сви ти канали створени су да би се решавале најкомпликованије ситуације, нарочито у кризним тренуцима”, рекла је она, залажући се за коришћење свих могућности за координацију.

Подсећајући да „пре само три, четири седмице контаката са америчким колегама није било”, Захарова је рекла да сада они постоје између министарстава одбране.

Руски МИП, такође, уочава тенденцију веће објективности медија у писању о догађајима у Сирији, али и да и даље има покушаја да се искривљавају циљеви, поступци и задаци које Русија има у Сирији.

„Главна теза је ставити у сумњу приврженост Русије приоритетном задатку уништавању жаришта међународног тероризма и екстремизма”, казала је Захарова.

Она је одбацила као „још један мит” тврдње да Русија разматра могућност почетка копнене операције у Сирији.

Представница руског МИП-а се посебно обратила америчким медијима, као што су Си-Ен-Ен и Њујорк тајмс пренео је ТАС С.

„Ако оперишете сличним тврдњама и настављате да се позивате на неке неименоване изворе, будите добри објавите и наш коментар на основу права на одговор, да се такве операције не разматрају и не планирају”, казала је Захарова.

„По мени, у извештајима у којима цитирате неименоване изворе из Пентагона, треба да се цитирају именовани извори из Москве”, навела је она.

Русија је на позив сиријског председника Башара ел-Асада почела 30. септембра ударе из ваздуха по објектима ИС у Сирији и до сада их је било више од стотину.

Поред тога, јуче је из вода Каспијског мора са бродова испаљено 26 крстарећих ракета.

Мете се бирају на основу обавештајних података Русије, Сирије, Ирака и Ирана, наводи РИА Новости.

Москва:На чијој страни ратују САД?

МОСКВА– Заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков изјавио је данас да се због одбијања САД да размењују обавештајне податке с Русијом о Сирији поставља питање на чијој страни се налазе, као и да би таква размена показала да се у руској операцији удари наносе по позицијама „Исламске државе” (ИС).

Амерички Стејт департмент саопштио је јуче да САД нису спремне на размену информација јер се не подударају главни задаци у тој земљи.

Рјабков је агенцији РИА Новости рекао да из Вашингтона „стижу сигнали” да је размена немогућа без ревидирања неких темељних елемената руске позиције о Сирији, чиме је „потврђено оно што смо испочетка знали, да САД у Сирији имају циљеве који имају мало заједничког са стварањем услова за политички процес и национално помирење”.

„Ризиковаћу да кажем, да на тај начин САД и земље коалиције коју они предводе, стављају себе политички у прилично шкакљив положај и поставља се питање на чијој страни они ратују у том рату”, казао је он.

Рјабков је рекао да је Русија предложила коалицији размену података како би се показало да Русија заиста наноси ваздушне ударе по инфраструктури ИС.

Заменик шефа руске дипломатије је, такође, рекао да се дијалог Москве и Вашингтона о политичком решавању кризе у Сирији води свакодневно и на различитим нивоима и подсетио да Русија са највиших нивоа непрестано наглашава да је главни циљ мера које се спроводе треба да буде политичко решење.

Према Рјабковљевим речима, одбијање САД да размењују информације неће утицати на ефикасност операције руског ваздухопловства у Сирији.

„Добијамо информације из мноштва извора. Наравно, ради се о нашим средствима надзора и прибављања информација”, рекао је он, додајући да се информације добијају од извора других земаља и да се оне координишу са колегама у Инфромативном центру у Багдаду, основаном са Сиријом, Ираком и Ираном.

РИА Новости подсећају да од 30. септембра Русија на молбу сиријског председника Башара ел-Асада изводи ваздушне ударе по објектима ИС у Сирији и да је по последњим подацима нанесено 112 удара, а јуче са бродова из Каспијског мора испаљено 26 крстарећих ракета.

Циљеви се утврђују на основу обавештајних података Русије, Сирије, Ирака и Ирана, а амбасадор Сирије у Москви Ријад Хадад раније је рекао да је у руским ваздушним ударима разрушено око 40 одсто инфраструктуре ИС, наводи агенција.

Дамаск:Руси за неколико дана више него коалиција за годину

АБУ ДАБИ – Укључивање Русије у директну борбу против тероризма у Сирији измениће ситуацију на Блиском истоку и у читавом свету, изјавио је данас заменик сиријског министра иностраних послова Фејсал Микдад, додајући да је руским ваздушним нападима у току неколико дана постигнуто више резултата него за годину дана од формирања коалиције, предвођене САД-ом.

„Напади из ваздуха које су руске Ваздухопловно-космичке снаге извеле током само неколико дана, имају далеко више резултата него међународна коалиција за више од годину дана, од момента њеног формирања”, рекао је Микдад сиријској националној ТВ, а преноси ТАС С.

Према речима заменика шефа сиријске дипломатије, Русија је ступила у операцију против тероризма када је постало јасно да се „међународна коалиција, коју предводе САД, не односи искрено према тој борби”.

Русија је 30. септембра на молбу сиријског председника Башара ел-Асада почела да изводи ваздушне ударе по објектима ИС у Сирији а, према последњим подацима, нанесено је 112 удара и јуче је са бродова из Каспијског мора испаљено 26 крстарећих ракета.

Амбасадор Сирије у Москви Ријад Хадад раније је рекао да је у руским ваздушним ударима разрушено око 40 одсто инфраструктуре ИС.