Подели

Након што су руски борбени авиони два пута нарушили турски ваздушни простор, Тајип Ердоган је упозорио Русију да не морају они да граде нуклеарну електрану у Туркској, преноси Танјуг.

Поред нарушавања ваздушног простора, ракетни системи са базом у Сирији, као и други непознати авиони, узнемиравали су турске летелице Ф-16, преноси Ројтерс.

„Не можемо прихватити тренутну ситуацију. Руска објашњења о кршењу ваздушног простора нису убедљива“, рекао је Ердоган новинарима пре одласка у званичну посету Јапану, преноси турски медиј Сабах.

Ердоган додаје да је огорчен због свега што се догодило и да тренутно не планира да разговара са руским председником Владимиром Путином.

„То су ствари о којима би Русија требало да размисли. Уколико Руси не изграде нуклеарку у Акују, неко други ће доћи и изградити је“, нагласио је Ердоган.

Турска је 2013. године поручила од руске нуклеарне агенције „Росатом“ да изгради четири блока од по 1.200 МW, али датум почетка изградње прве турске нуклеарке није још одређен.

„Ми смо први на листи потрошача руског природног гаса. Ако изгубе Турску, то би био озбиљан проблем за Русију. Уколико је неопходно, Турска ће се снадбевати природним гасом из других земаља“, навео је Ердоган.

Између 28 и 30 милијарди кубних метара од укупно 50 милијарди кубних метара природног гаса годишње у Турску долази из Русије.

Министарство спољних послова је саопштило да је Турска отворена за идеју о састанку са представницма руске војске у Анкари, како би размотрили мере да се избегне понављање прекршаја.

Турска ће и даље на нарушавање свог ваздушног простора, гледати као на претњу, али руску понуду да се састанемо и разговарамо о том питању, оцењујемо позитивно, поручио је портпарол владајуће партије АК Омер Челик.

„Русија је пријатељ, али ако се упади наставе, то нећемо доживљавати као пријатељско понашање“, казао је Челик.

Турски премијер Ахмет Давутоглу поручио је да не жели да сукоб у Сирији претвара у кризу између Русије и НАТО-а, као ни у руско-турски спор.

Давутоглу је додао да с друге стране, Турска, као чланица алијансе, неће правити компромисе око сигурности својих граница и ваздушног простора.