Подели

Москва је спремна да сарађује са свим државама заинтересованим за уништење терористичке групе Исламска држава, изјавила је Валентина Матвијенко, преноси Танјуг.

„Нећемо учествовати у копненим операцијама било какве врсте, а спремни смо да сарађујемо са свим земљама у заједничком напору против глобалног зла – тероризма“, рекла је Матвијенкова после састанка са председником јорданског Савета парламента Абделрауфом ел Равабдехом.

Валентина Матвијенко је подсетила да су Русија, Ирак, Сирија и Иран оформили координациони центар, наводећи да је „немогуће борити се против Исламске државе и уништити је без сарадње“.

„Позивамо све оне који су заиста заинтересовани да се Исламска држава искорени да се придруже овом координационом центру“, навела је Матвијенкова.

Истакла је да Русија нема други циљ осим да Исламска држава буде поражена, „за разлику од других земаља које су чланице друге коалиције“.

Напад на положаје ИД код Палмире

У међувремену. сиријска државна телевизија је јавила да су руски авиони гађали су положаје Исламске државе (ИД) у Палмири и северној покрајини Алеп.

„Руско ваздухопловство, у сарадњи са сиријским ваздухопловством, гађали су положаје које држи ИД у и око града Палмира“, тврди сиријска телевизија позивајући се на војне изворе, пренела је агенција АФП.

У извештајима се наводи да је у нападима уништено 20 возила и три складишта оружја ИД у Палмири и то су били први ваздушни удари руских авиона против џихадиста у том подручју.

У покрајини Алепо на мети руских авиона били су градови Ел Баб и Деир Хафер, на око 20 километара источно од војног аеродрома, тренутно под опсадом Исламске државе, наводи Ројтерс.

Русија је на захтев сиријског председника Башара ел Асада 30. септембра почела ваздушне ударе на положаје Исламске државе у Сирији.

Према подацима руског Министарства одбране, већ је знатно нарушила систем командовања и материјално-техничког снабдевања екстремиста, као и инфраструктуру за припрему терориста-самоубица.

Исламска држава је као терористичка организација забрањена у Русији.

До прошле године, била је позната под именом Исламска држава Ирака и Леванта (ИСИЛ) и углавном је била активна у Ираку и Сирији.

У јуну 2014. године, ова екстремистичка организација објављује успостављање „исламског калифата“ на територијама које је заузела и мења име у Исламска држава.

Према подацима америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА), Исламска држава има око 30.000 чланова, док ирачке власти наводе да их има до 200.000.

У редовима Исламске државе налазе се држављани 80 земаља, међу којима Француске, Британије, Немачке, Марока, Саудијске Арабије, САД, и других земаља из Заједнице независних држава.

Екстремисти Исламске државе наводно контролишу 40 одсто територије у Ираку и око 50 одсто у Сирији, наводи руска агенција.