Подели

Руски медији су пренели да су се руски маринци сукобили са ИСИС-ом у недељу близу Латакије у Сирији.Током ове борбе маринци су убили више припадника милитантне организације, док су неке од њих ухватили приликом покушаја да нападну авио-базу коју користи руска војска, пренео је руски лист Севодња.

Оно што је интересантно је детаљ који је руски лист поменуо, а то је да су џихадисти “имали детаљан план авио-базе и јасне сателитске слике са обележеним кључним војним објектима”. С тим у вези, треба подсетити да Русија користи ову базу тек око недељу дана.

Дакле, поставља се питање ко је ИСИС-у обезбедио ову врсту обавештајних података.

Руска активност на аеродрому се појачала у петак по пристизању напредних руских борбених авиона, укључујући Су-30СМ Фланкер-е, који представљају приближне еквиваленте америчким авионима Ф/А-18Ф Хорнет. Ова летелица се сматра једном од најнапреднијих летелица у руском инвентару са унапређеном авиоником и широким спектром доступних оружја.

Планирано је да се до следеће године руским снагама достави 60 оваквих авиона.

Русија је још доставила тенкове, артиљерију и борбене хеликоптере у Сирију и подигла је комуникацију са војском САД на висок ниво, како не би дошло до неспоразума на терену који би водили конфликту.

Током хладног рата, Москва и Вашингтон су одржавали “црвену телефонску линију”, што је упадљива алегорија на тренутно стање тензија између ове две земље, посебно због тога су неоконзервативци заузели оштар став према Русији.

Према часопису Foreign Policy, Министрство одбране тренутно “оцењује и дорађује своје шеме за случај непредвиђених ситуација, што укључује оружани сукоб с Русијом”.

“Након 1991. године, војни планови за супротстављање руској агресији су престали да буду предмет интересовања Пентагона, стављени су на полице да скупљају прашину, а Русија се постепено интегрисала у послове Запада и постала потенцијални партнер у решавању многих питања”, написала је Јулија Јофе, новинар часописа Foreign Policy.

“Сада, према бројним тренутним и бившим званичницима Министарства одбране и Стејт дипартмента, Пентагон брише прашину са старих планова, поново их оцењује и дорађује их како би били применљиви у геополитичким условима након анексије Крима, када се Русија више не посматра као партнер, већ потенцијална претња”.