Подели

– Ради осигурања безбедности област, у којој се одржавају вежбе бродова руске морнарице, унапред је проглашена као опасна за пловидбу и летове авијације у складу са захтевима норми медјународног морског права – наведено је у саопштењу које преноси РИА Новости.

Вежбе се одржавају у складу са утврђеним планом припреме војске с краја 2014. године, наводи Министарство.

– Посаде руских бродова увежбаваће организовање противподморничке, противваздушне и противбродске одбране, акција потраге и спасавања, као и увежбавање везе и пружања помоћи броду у невољи – наводи се у саопштењу.

РИА Новости преноси да у септембру и октобру традиционално повећан интензитет борбене припреме у Оружаним снагама и одржавају се вежбе различитог обима у свим јединицама и да ће у вези с тим морнарица у том периоду одржати вежбе у источном делу Медитерана.

У вежбама ће, наводи агенција, учествовати ракетна крстарица „Москва“, фрегата „Сметљивиј“, велики десантни брод „Саратов“ и бродови за подршку.

Укупно се планира изводјење више од 40 различитих борбених задатака, укључујући пробну ракетну и артиљеријску паљбу по надводним и ваздушним циљевима.

Прес служба Министарства одбране подсећа да су први пут после дугогодишње паузе вежбе руских морнара у Средоземном мору одржане у јануару 2013. године.

Асошијетед прес у вести из Москве наводи да област одржавања вежби може бити близу обале Сирије и подсећа да је Русија „недавно превезла наоружање, војску и потрепштине на један аеродром у близини сиријског обалског града Латакије“, што „САД виде као припреме за успостављање једне ваздушне базе“.