Подели

Он је у интервјуу телевизији Раша тудеј рекао да Русија није изолована и да активно учествује у решавању глобалних проблема.

 

Према њему, антитерористичка коалиција на челу са САД, као резултат својих активности и 7.000 ваздушних удара, практично није имала никакве успехе у борби с Исламском државом.

Чуркин је додао да је иницијатива председника Русије Владимира Путина о стварању коалиције за борбу против ИС у Сирији сада више него потребна због постојећих нових изазова.

Представник Русије у УН такође сматра да западни партнери желе да у Сирији изврше операције за смену режима. Он је посебно нагласио да су САД и коалиција коју предводе решили да делују без мандата СБ УН и да нису ни тражили дозволу за бомбардовање територија у Сирији.

Он је на оптужбе о присуству „руске војске“ у Сирији, одговорио да Русија нема за шта да буде крива јер делује уз сагласност сиријске владе.

„Разумљиво је да су тамо руски војници који помажу сиријским оружаним снагама да користе оружје које им испоручујемо“, рекао је Чуркин.