Подели

Инфраструктура железнице Србије и РЖД Интернатионал, компанија Руских железница, потписали су Анекс 2.2 основног уговора о руском државном кредиту за модернизацију српских железница, који се односи на реконструкцији и модернизацији три деонице на Коридору 10, укупне дужине 46 километара. Радови на деоницама Винарци- Ðорђево дугој 15 километара и Врањска Бања- Ристовац у дужини од 17,7 километара требало би да почну у првом кварталу наредне године, а на прузи Бујановац-Букаревац дужине 13,7 километара у трећем кварталу. Ремонтом ових деоница у потпуности ће бити замењени доњи и горњи строј пруге и модернизовани системи за сигнализацију, телекомуникацију и контактна мрежа.

Вредност радова је 26,4 милиона долара, а биће финансирани руским кредитом, који је намењен српским железницама укупне вредности од 800 милиона долара.

Уговор су потписали генерални директор предузећа Инфраструктура железнице Србије мр Горан Максић и генерални директор РЖД Интернатионал, Сергеј Алексејевич Павлов.

Потписивању уговора у управи Железница Србије присуствовали су потпредседница Владе Србије и министарска грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и нови председник Руских железница Олег Валентинович Белозјоров, који су пре тога отворили реконструисану деоницу Коридора 10, од Руме до Голубинаца, дугу 18 километара. Потписивању уговора присуствовао је и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Васиљевич Чепурин.

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић је приликом потписивања уговора поручила да ће Србија ове године модернизовати 130 километара пруга, као и да ће у наредне три године бити модернизовано укупно 500 километара пруга.

“Србија наставља да модернизује своје железнице. Пре недељу дана смо пустили у рад реконструисану пругу Сопот- Космајски Колачевац, где је брзина повећана са 30 на 120 км/х, а данас смо отворили пругу Рума -Голубинци, где је такође брзина повећана на 120 километра на сат,” рекла је Михајловићева.

Министарка Михајловић је навела и да је у сарадњи са руском страном максимално убрзана реализација кредита за обнову српских пруга и да је вредност тренутних пројеката у железничкој инфраструктури 1,5 милијарди евра.

“Србија ће ускоро имати модерну и развијену железницу и захваљујући процесу реформисања, добити развијену команију. У наредном периоду неће бити никаквих кашњења у реализацијии пројеката који се финансирају руским кредитом“, нагласила је министарка Михајловић.

Нови председник Руских железница Олег Белозјоров, који је по први пут посетио Србију, рекао је да су резултати сарадње српских и руских железница већ видливи и изразио очекивање да ће та сарадња бити настављена и након три године током којих ће рускикредит бити реализован.

“Овде већ имамо резултате и преспектвиу, немамо само инвестиције већ и заједничку обуку и показали смо да умемо да радимо заједно. Надам се да ћемо размотрити и наћи нове пројекте“, рекао је Белозјоров и захвалио потпредседници владе на подршци у реализацији пројеката.

Директор Белозјоров је додао и да су радови на српским пругама важни за руску компанију и да је зато одабрао да дође у у Србији на једно од првих службених путовања од када је на новој функцији.

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин је истакао да железница „не само да повезује људе већ и даје импулс развоју привреде. Стање железнице у некој држави одсликава и стање у коме се налази њена привреда.“

Обновљене деонице

Када је реч од обнови делова Коридора 10 на северу Србије, укупне дужине 65,7 километара, већ су отворене деонице Сопот Космајски – Ковачевац и Рума – Голубинци, а трећа деоница Мала Крсна – Велика Плана, на којој крећу радови на ремонту, биће завршена почетком октобра ове године. Укупна вредност радова на модернизацији те три деонице је 48,7 милиона долара.

Средствима из руског кредита у Србији ће бити модернизовано укупно шест деоница пруга на Коридору 10 дугих 112 километара. Укупна вредност радова је око 75 милиона долара.

Деоница Голубинци – Рума

Реконструисану деоницу, на којој је досадашње ограничење износило 30 километара на сат су пре потписивања уговора дизел-моторним возом руске производње обишли потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, председник Руске железнице Олег Валентиновић Белозјоров, чиме је и означено пуштање саобраћаја.

Од фебруара до септембра 2015. године Руске железниц су извеле читав комплекс радова на реконструкцији железничке инфраструктуре десног колосека на деоници Голубинци – Рума, која је део Паневропског саобраћајног Коридора Х.

У потпуности су обновљени доњи и горњи строј железничког колосека у дужини од 19,7 килиметара, замењено је 7 скретница, реновирано 5 путних прелаза, изграђено 10,8 километара одводних канала, 1,3 километара дренажних система и стајалиште Краљевци.

Реконструкција железничког колосека на деоници Голубинци – Рума створиће могућност за безбедно савладање ове деонице при брзини до 120 километара на час, наведено је у саопштењу Руске железнице.

После пуштања у рад десног железничког колосека, компанија РЖД Интернешнл извешће радове на левом колосеку те деонице, укључујући и реконструкцију путних прелаза и изградњу стајалишта Краљевци.