Подели

„Русија је номиновала филм Сунчаница режисера Никите Михалкова за награду Оскар за најбољи страни филм“ – саопштио је за агенцију ТАСС шеф руског комитета за Оскар Владимир Мењшов.

„Одабрали смо филм Никите Сергејевича Михалкова Сунчачница“ – рекао је Мењшов.

Филм Сунчаница снимљен је по делима Ивана Буњина – Сунчаница и Проклети дани. Режисер је још почетком `80-тих имао идеју да сними филм, иако је тек 2010. године заједно са колегама написао коначну верзију сценарија. Светска премијера филма Сунчаница одржана је у Београду 3. октобра 2014. године, а руска наредног дана на Криму. Филм се од 9. октобра 2014. приказује у биоскопима.

У јануару ове године филм Михалкова добио је филмску награду Златни орао у номинацији за Најбољи филм у 2014. години.

Никита Михалков сматра да је предлог да филм Сунчаница буде предложен за награду Оскар озбиљан аванс.

„Моја прва емоција била је крајње изненађење и то реално изненађење“ – истакао је Михалков. „Уопште нисам рачунао на то. И без обзира на резултат то је веома озбиљан аванс, то је аванс са аспекта односа који моје колеге имају према мени. Због тога сам им веома захвалан. Убеђен сам да је поред нашег филма било још достојних филмова, али избор је пао на нас и зато осећам радост због свих који су радили на нашем филму“.

„Веома сам захвалан својим колегама за уложени рад и што су о филму дали толико високу оцену“ – рекао је Михалков.

„А што се тиче шанси, лично их, у насталој ситуацији, не видим, могу да будем само веома задовољан и срећан што ће колеге из америчке Академије за Оскар морати да погледају мој филм. Можда ће некога од њих и да додирне“.

Никита Михалков је добитник награде Оскар за филм Варљиво сунце, док су му филмови Угра – Територија љубави и 12 били номиновани за ову престижну америчку филмску награду.

Номинација филма Варљиво сунца 2 – Цитадела у 2011. години изазвала је скандал у руском комитету за Оскар. Тада је Владимир Мењшов јавно одбио да потпише одлуку о номинацији филма након чега је промењен састав руског Комитета за Оскар, иако је Мењшов остао на месту председника.

Филм Андреја Звјагинцева Левијатан представљао је Русију ове године на додели награде Оскар у номинацији За најбољи страни филм, али награду није добио. Исти филм је на канаском филмском фестивалу добио награду за најбољи сценарио.

Награду Оскар за најбољи страни филм добио је ове године црно-бели филм Ида пољског режисера Павела Павликовског.