Подели

Прелиминарни резултати који су данас објављени показују да је само један од 21 кандидата Јединствене Русије добио мање од 50 одсто гласова, пренела је агенција АП, наводећи оцену руске прозападне опозиције да су избори показали недостатак политичке конкуренције у Русији.

Лидер руске владајуће странке Јединствена Русија, премијер Дмитриј Медведев, рекао је да су резултати његове партије на регионалним изборима показали да народ подржава курс владе у тренутно тешкој економској ситуацији.

„Избори су само политички инструмент, веома важан елемент праве демократије, али и даље је само политички инструмент. Оно што је важније је да је поверење народа нашој партији победило на изборима широм Русије“, рекао је Медведев у седишту странке.

У Русији су у недељу одржани регионални избори, на којима су грађани бирали 10.800 људи на различитим нивоима, у 21 региону гувернере, а у 11 локалне парламенте.

Светске агенције раније су објавиле да се очекује победа кандидата Уједињене Русије која подржава председника Владимира Путина, наводећи да највећи изазов за Кремљ долази из региона Кострома, који се налази 350 километара северно од Москве, где коалиција опозиције РПР-Парнас има два кандидата.

Кандидат Парнаса освојио је мање од два одсто гласова.