Подели

Ову у најмању руку недипломатску изјаву дала је хрватска амбасадорка у Подгорици Ивана Сутлић Перић, која је учествовала на једној „агитпроп“ трибини у Даниловграду на којој су представници црногорске власти агитовали за улазак Црне Горе у овај војни савез, објашњавајући присутнима какво их благостање чека, што ће се, како тврде, догодити већ крајем ове године.

А да хрватска амбасадорка такву скандалозну изјаву није измислила, могло се индиректно закључити и из беседе Веска Гарчевића, црногорског координатора за НАТО, који је такође говорио на овој трибини:

– Они који се залажу за неутралност Црне Горе не кажу да би је то коштало много више него учлањење у НАТО – тврди Гарчевић.

– Као неутрална држава морали бисмо да издвајамо између 100 и 150 милиона за одбрану , а као чланица НАТО-а тај износ би био 40 милиона евра. Уз то, уколико сте неутрални морате имати неку државу која ће вам гарантовати такав статус.

Не објашњавајући како се то може говорити о неутралности ако ту неутралност гарантује нека државна сила, Гарчевић, који је за пример навео Кипар, чију неутралност штити и гарантује Енглеска или Малту, која је „неутрална“ под заштитом Италије:

– Уколико бисте и пронашли земљу која ће вам гарантовати неутралност, она би била чланица НАТО-а – казао је Гарчевић и додао да је једина алтернатива таквом облику неутралности да Црној Гори такав статус гарантује Русија.

– Мислим, међутим, да то не би било добром за Црну Гору – закључио је Гарчевић, не објашњавајући зашто то не би било добро.