Подели

Парастосом, паљењем свијећа и полагањем вијенаца на Спомен плочу која је више пута била скрнављена, на Црном Врху код Зворника обиљежена је 23 годишњица страдања 11 цивила и припадника полиције и Војске Републике Српске које су 10. септембра 1992. године убиле муслиманске јединице из Сребренице.

У нападу муслиманских снага прије 23 године убијен је и двадесетједногодишњи Душан, син Војислава Новчића.

Војислав Новчић, изгубио је сина и унука, док му је снаха рањена. Он је остао са женом инвалидом и, каже, „ето, живим како знам, како могу, како умијем.“

На данашњи дан прије 23 године муслиманске јединице, на Црном Врху, на магистралном путу Зворник – Тузла направиле су засједу и напале српске колоне возила, убијајући и палећи све што им се нашло на путу.

„Један специфичан злочин, с озбиром да је у то вријеме када се десио злочин десио се у дубини територије Републике Српске, а као што је познато свима да је злочин почињен од стране сребреничких муслимана који тад у то вријеме ничим нису били изазвани“, каже Миливоје Марковић из Организације породица погинулих бораца Зворник.

Бол породица убијених чини већим податак да ни за овај злочин, као ни за бројне друге почињени над Србима нико никада није одговарао, али, кажу, и да Суд и Тужилаштво БиХ игноришу српске жртве.

Вељко Лазић, замјеник предсједника Организације породица заробљених и погинулих бораца Републике Српске истиче да они подржавају, референдум о правосуђу БиХ, ако буде расписисан, да се, како каже, „то једном рашчисти, јер знамо како је до сада радило Тужилаштво и како је радило судство у Босни и Херцеговини.“

Наглашено је да се никада не смије заборавити злочин над Србима овог краја, али и да је неопходно веће ангажовање свих српских политичких партија како би се починиоци, коначно извели пред лице правде.