Подели
РУСИЈА И КИНА: ЕНЕРГИЈА ТЕЧЕ КА ИСТОКУ

Руска енергетска компанија Гаспром и кинеска корпорација ЦНПЦ потписали су меморандум о трећем пројекту у оквиру стратешке сарадње у наредних пет година, а база за испоруке гаса Кини биће острво Сахалин на далеком истоку Русије, рекао је извршни директор Гаспрома Алексеј Милер.

Руска нафтна компанија Росњефт купиће 30 одсто удела у кинеској петрохемијској компанији ЦЦПЦ, а договорено је и повећање испорука нафте кинеским петрохемијским фабрикама на четири милиона тона годишње, рекао је извршни директор Росњефта Игор Сечин.

Росњефт је са Кином потписао споразуме чија је потенцијална вредност 30 милијарди долара и који ће ојачати постојећу сарадњу између те земље и Русије, додао је Сечин.

Кинеска банкарска корпорација за развој обезбедиће 600 милиона долара другом по величини руском оператеру мобилне телефоније МегаФону. Тај новац биће потрошен на опрему и услуге кинеске компаније Хуаwеи.

Руски и кинески поштански оператери потписали су споразум о јачању сарадње и развоју прекограничне онлајн трговине, као и унапређењу испорука поштанских пошиљки железницом.

Руски произвођач камиона КАМАЗ и кинески произвођач аутомобила Хуатаи мотор груп потписали су споразум о заједничком подухвату, у оквиру ког ће се производња Хуатаи возила у Русији одвијати у постројењима КАМАЗ-а, док ће Кина изградити фабрику за производњу КАМАЗ-ових камиона.

Кина је кључни економски партнер Русије, а њихова билатерална трговина вредна је 88,4 милијарде долара. У октобру 2014. Народна банка Русије и Народна банка Кине потписале су трогодишњи споразум о размени валута вредан 150 милијарди јуана (око 23,5 милијарди долара) у склопу јачања финансијске сарадње две земље, са циљем смањења зависности од долара.