Подели
ПУТИН И МАДУРО У ПЕКИНГУ О ЦЕНИ „ЦРНОГ ЗЛАТА”

Владимир Путин и Николас Мадуро су у Кини на свечаност посвећеној 70-тогодишњици краја Другог светског рата разговарали о заједничким корацима две земље по питању цена нафте, пре свега у контексту сарадње Русије и ОПЕК-а.

Путин и Мадуро су се договорили да стимулишу раст цена нафте, пише Руска реч док Спутник преноси Ројтерс, који истиче да је на састанку у Пекингу председник Венецуеле рекао руском председнику да венецуеланске власти „имају неке добре идеје“ које се тичу области нафтне политике.

„Мадуро има неке добре идеје за стабилизацију тржишта нафте, “ пише Ројтерс наводећи да је Николас Мадуро, председник Венецуеле допутовао јуче (3. септембра) у Кину на преговоре са руским лидером Владимиром Путином који је у радној посети Пекингу. Шефови двеју држава разговарали су о ниском ценама нафте и разменили мишљења о њиховој стабилизацији.

„Русија и Венезуела способне су стабилизовати цене нафте. Осим питања наших билатералних односа можемо разговарати о проблемима на светском тржишту, борби за мир у целини и, наравно, можемо разговарати о важном питању, као што је нафта“, објаснио је председник Венецуеле а Путин је истакао да је робна размена између Русије и Венецуеле значајно смањена прошле године, али да је зато 2015. године порасла за 25%.

„Потребно је анализирати зашто се то дешава, шта треба да се уради, како би дошло до ритмичког напретка“, изјавио је Путин.

Нестабилне цене нафте не одговарају интересима Русије и Венецуеле, па не чуди што су се Путин и Мадуро договорили о заједничким акцијама у циљу подржавање њиховог раста, саопштио је прес-секретар шефа руске државе Дмитриј Песков, прецизирајући да, по мишљењу Путина, не постоје једнозначне мере за стабилизацију цена нафте и подстицање њеног раста, али постоји потреба да се активности ускладе, преноси сајт вз.ру.

Уочи посете председника Путина Кини помоћник руског председника Јуриј Ушаков је саопштио да је током путовања планирано потписивање око 30 докумената, као и разговор са лидером Венецуеле о сарадњи Русије са ОПЕК-ом.

Венецуела је, иначе, 28. августа изнела предлог чланицама ОПЕК-а да се одржи ванредна сесија Организације земаља извозника нафте уз учешће Русије, на којој би требало да се размотри новонастала ситуација на светском тржишту нафте, како би се израдила стратегија за подржавање цена на нафтном тржишту, саопштио је Волстрит џурнал, позивајући се на изворе.

А Мадуро је до сада више пута изјавио да ОПЕК треба да успостави партнерске односе са Русијом како би се стабилизовале светске цене нафте.

„Венецуела је веома забринута. Ако се не предузму одређени кораци, цена нафте ће наставити да пада. И они исто схватају да је утицај ОПЕК-а ограничен и да је потребна сарадња са произвођачима који не улазе у организацију, пре свега са Русијом“, појаснио је један од сарадника Волстрит џурнала наводећи да је, између осталог Венецула о томе разговарала и са Катаром.

Пад цена на нафтном тржишту све је теже објаснити чисто тржишним разлозима. Сувише много показатеља указује на то да највећи играчи на том тржишту директно утичу на кретања цена.

Чланице Организације земаља извозница нафте (ОПЕЦ) лани су одлучиле допустити пад цена нафте из више разлога, но Венезуела, којој кронично недостаје готовине, жели поскупљење „црног злата” и склапање новог споразума између ОПЕЦ-а и земаља извозница нафте које нису чланице ОПЕЦ-а.

Русија, која није чланица ОПЕЦ-а је досад одбијала смањивати производњу јер жели заштитити свој тржишни удео. Ако би Русија смањила производњу нафте изгубила би приходе, а они су нужно потребни за пуњење руског буџета, пише Хина.